Stempel inkt

VOOR EEN SNELLE AFHANDELING VAN UW BESTELLING VRAGEN WIJ U OM UW BESTELLING
TE PLAATSEN OP ONZE ANDERE SITE

STEMPELFUN.NL

Stempelfun heeft allerlei soorten stempelinkt, te gebruiken voor verschillende doeleinden.

Het doel is duidelijk, stempelen, maar welke inkt heb je nodig? Dat proberen we hier onder duidelijk te maken.

Grofweg heb je drie verschillende soorten inkt. Dat zijn: Dye inkt, Pigment inkt en Solvent inkt.

Hieronder per merk de hoofdkenmerken:

Memento Luxe: papier, stof, hout en leer. Deze inkt kan eigenlijk op alle iets poreuze materialen. Bij verhitten ook wasbaar (kleding).
Memento: papier en andere poreuze oppervlakken
Stazon (opaque): plastic, metaal, glas, keramiek, glad papier, leer. NIET gebruiken op stof.
Versafine: speciaal ontworpen voor stempels met veel kleine details, te gebruiken op papier, karton  en gladde oppervlakken (geeft reliëf)
Adirondack: Gebruik op glanzend papier, plastic, metaal, (krimp)folie, glas en andere gladde oppervlakken.
Radiant Neon: te gebruiken voor gladde oppervlakken.
Delicata: vooral op papier.
Dovecraft: goede basisinkt voor diverse ondergronden (poreuze) zijn het best.
Versamark: een zeer speciale inkt, maakt watermerken. Geeeft bijzondere speciale effecten (bijvoorbeeld eerst kleur en daarna Versamark)

 

Wat betekend Dye, Pigment en Solvent nu eigenlijk? Hieronder een korte uitleg:

De meest gebruikte inkt is Dye inkt. Dye inkt is inkt die is opgelost. Dat kan in water zijn, maar kan ook een meer chemische basis hebben. De dye inkten van Memento zijn opgelost in water.

Dye inkt is inkt, waar de kleurstof geheel in is opgelost. Stempelfun heeft 1 soort Dye-inkt, de Memento. Dit is zuurvrije inkt, waar de kleurstoffen zijn opgelost in water. Een hele goede inkt om te gebruiken op gladde oppevlakten, en zeker ook op papier. Omdat hij op waterbasis is, is het ook goed te gebruiken door kinderen. Dat het opgelost is in water, neemt niet weg dat de inkt waterig is, in tegendeel, Memento-inkt is zeer duurzaam en de kleuren zijn erg diep.

Pigment-inkt is inkt die bestaat uit twee delen (in 1 doosje): het oplosmiddel, en de pigment. Het voordeel ten opzichte van Dye inkt is, dat er meer kleur in kan worden verwerkt. Dit verschilt per merk, de ene inkt is beter geschikt voor bepaalde doeleinden dan de andere. Ze dekken over het algemeen beter dan de andere soorten inkt. Het heeft ook nadelen: het droogt minder snel, en is minder goed geschikt voor gladde oppervlakken. De pigement inkt is niet giftig, maar minder goed geschikt voor kinderen, omdat de kleuren (bij morsen) wat minder goed verdwijnen. Pas op met kleding!

Solvent inkt is inkt die heel kleurecht is, en ook snel droogt. Dat komt doordat de basis een snel verdampend oplosmiddel is. Ook deze inkt is niet giftig, maar nog permanenter dan de pigmentinkt. Omdat het zo snel droogt, is deze inkt juist weer heel goed te gebruiken op gladde oppervlakken. Als je deze inkt gebruikt, is een stempelreiniger zeer aan te raden (kan bijna niet schoon gemaakt worden met water.


 

© 2015 - 2024 Stempelfun- Stempels laten maken, graveren, labels en hobbymaterialen! | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel